Bagaimana memulihkan fail yang hilang jika pemacu kilat USB tidak dapat dibuka

220 2021-05-02 18:21

Satu

Terdapat banyak sebab mengapa cakera U tidak dapat dibuka. Kita hanya boleh mencuba satu penyelesaian yang satu demi satu. Tetapi jika punca masalah dapat dijumpai, lebih mudah menyelesaikan masalahnya. Editor berikut akan memberi anda beberapa cara untuk menyelesaikan masalah bahawa cakera U tidak dapat dibuka, dan saya harap ia dapat membantu anda.

Semasa kami memasukkan pemacu denyar USB ke dalam komputer kami, tetapi mendapati pemacu denyar USB tidak dapat dibuka, jangan panik pada masa ini, apa yang harus saya lakukan jika pemacu denyar USB tidak dapat dibuka?
Ajar anda bagaimana menyelesaikan masalah bahawa komputer tidak dapat membuka pemacu denyar USB.

 1
Klik kanan pemacu denyar USB dan klik Properties. Di tetingkap sifat pop timbul, klik Alat-Mula Periksa. Alasan paling langsung bahawa pemacu denyar USB tidak dapat dibuka ialah sistem fail rosak. Kaedah biasa untuk ini adalah memperbaiki cakera. Klik kanan "Removable Disk" dan pilih "Properties" dari menu konteks pop timbul.

2
Kemudian beralih ke tab "Alat" di tetingkap yang dibuka, klik butang "Periksa Kesalahan Mula Mula", periksa kedua item di tetingkap pop timbul, dan akhirnya klik butang "Mula" untuk memeriksa dan memperbaiki kesalahan cakera.
Setelah pembaikan selesai, anda boleh mencuba membuka cakera U!

3
Apabila kaedah di atas gagal membuka cakera U, disarankan untuk memformat cakera U. Klik kanan "Removable Disk" dan pilih "Format" di menu klik kanan pop-up. Di tetingkap "Format" yang terbuka, hapus centang "Format Pantas" dan klik butang "Mula".

4
Setelah kerap melakukan operasi di atas, jika pemacu kilat USB masih tidak dapat dibuka seperti biasa, cuba ganti pemacu denyar USB dengan port USB. Pada masa yang sama, pastikan bahawa pilihan tetapan berkaitan penyimpanan mudah alih komputer tidak dilumpuhkan. Kaedah tontonan dan tetapan khusus: Buka kotak dialog "Jalankan" dan masukkan perintah "gpedit.msc" untuk memasuki Pengurus Polisi Kumpulan.

5
Di tetingkap Pengurus Polisi Kumpulan, klik "Modul Pengurusan" → "Sistem" → "Akses Penyimpanan Boleh Dihapus" pada gilirannya, dan pastikan bahawa "Cakera yang Boleh Dilepas: Tolak Izin Baca" dan "Semua Cakera yang Boleh Dihapus: Tolak Izin Baca" di sebelah kanan "Kedua-dua item diatur ke" Tidak Dikonfigurasi "atau" Dinonaktifkan ". Sekiranya tidak, klik dua kali item yang sesuai, periksa item "Disabled" di tetingkap pop timbul dan klik "OK".

6
Sekiranya cakera U masih tidak dapat dibuka setelah kaedah di atas, anda hanya dapat menggunakan alat pengeluaran massa cakera U untuk melakukan operasi pembaikan. Ini juga merupakan kaedah yang paling berkesan untuk menyelesaikan kegagalan cakera U.

 


Semasa kami memasukkan pemacu denyar USB ke dalam komputer kami, tetapi mendapati pemacu denyar USB tidak dapat dibuka, jangan panik pada masa ini, apa yang harus saya lakukan jika pemacu denyar USB tidak dapat dibuka? u Mula mengajar anda bagaimana menyelesaikan masalah bahawa komputer tidak dapat membuka cakera u.
 1. Klik kanan pemacu kilat USB dan klik Properties, klik "Tools" - "Start Check" di tetingkap sifat pop-up, tandakan semua pilihan di tetingkap Cek Disk pop timbul, dan kemudian klik Mula, seperti yang ditunjukkan dalam angka:
 
2. Cuba buka pemacu kilat USB untuk melihat apakah masih tidak dapat dibuka, kemudian tekan kekunci pintas win + r untuk membuka tetingkap jalankan dan masukkan gpedit.msc, seperti yang ditunjukkan pada gambar: Rumah pemacu denyar USB

3. Pada "Penyunting Kumpulan Tempatan", klik "Modul Pengurusan-Akses Penyimpanan yang Dapat Dilepas Sistem" pada gilirannya, dan cari "Cakera yang Boleh Dihapus: Tolak Izin Baca" dan "Semua Cakera yang Boleh Dilepas:" dalam senarai di sebelah kanan. izin "dua item, seperti yang ditunjukkan dalam gambar: Rumah U Disk

4.
Buka dua item di atas masing-masing, ubah konfigurasi mereka menjadi "tidak dikonfigurasi" atau "dinonaktifkan", dan klik "OK", seperti yang ditunjukkan pada gambar:
Tidak menjadi masalah jika komputer tidak dapat membuka pemacu denyar USB. Terdapat banyak penyelesaian. Kedua kaedah di atas adalah kaedah biasa kita. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pemacu denyar USB tidak dapat dibuka lagi tanpa bantuan perisian pembaikan luaran? Cubalah kaedah biasa ini.


 Tiga: Cakera U tidak dapat dibuka, menyebabkan alasan pemformatan
Cakera U, cakera keras mudah alih, kad SD dan peranti storan lain tidak dapat dibuka dengan mengklik dua kali. Apa yang harus saya lakukan jika format permintaan ditunjukkan? Apa yang harus saya lakukan sekiranya saya tidak berani memformatnya kerana terdapat data penting yang disimpan di pemacu denyar USB, dan data tersebut tidak disandarkan? Jangan panik ketika menghadapi situasi seperti ini. Di sini saya akan mengajar anda bagaimana menyelesaikan masalah pemformatan apabila pemacu kilat USB tidak dapat dibuka.
U disk tidak dapat dibuka, mendorong pemformatan

U disk adalah peranti penyimpanan data yang sangat popular. Ia mempunyai penampilan yang kecil, ruang penyimpanan yang besar, dan mudah dibawa, yang menjadikannya alat penyimpanan yang popular. Sama ada di pejabat harian atau kehidupan seharian, anda dapat melihat gambar cakera U. Oleh kerana pemacu kilat USB digunakan sangat kerap, pengguna akan sering menghadapi pelbagai masalah yang berkaitan dengan pemacu denyar USB. Yang paling biasa ialah pemacu denyar USB tidak dapat dibuka dan meminta untuk memformat.

Setelah memasukkan pemacu denyar USB ke port USB komputer, buka pengurus fail dan anda dapat melihat huruf pemacu pemacu denyar USB. Apabila pengguna mengklik dua kali pemacu denyar USB untuk cuba membuka pemacu denyar USB, pemacu kilat USB tidak dapat dibuka, dan sistem muncul tetingkap yang menunjukkan "Cakera di pemacu K: perlu diformat sebelum menggunakannya. Adakah anda ingin memformatnya" atau "Cakera di pemacu H tidak diformat. Lakukan anda mahu memformatnya sekarang? "

Pada saat ini, jika anda mengklik butang "Format Disk", sistem akan muncul tetingkap pemformatan. Setelah memilih sistem fail, klik OK untuk memformat disk U. Walau bagaimanapun, pemformatan akan menyebabkan kehilangan data pada pemacu denyar USB. Sekiranya data dalam pemacu kilat USB penting, jangan formatnya.

Memformat pemacu kilat USB menunjukkan bahawa masalah pemformatan mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab. Pengguna yang berbeza menghadapi situasi yang berbeza, jadi alasannya tidak akan sama. Editor di sini menyenaraikan beberapa sebab umum untuk rujukan.

 Pemacu denyar USB rosak dan rosak secara fizikal. Sebagai contoh, pemacu denyar USB telah jatuh dan pemacu denyar USB tidak dapat digunakan secara normal; atau kualiti pemacu denyar USB palsu tidak memenuhi syarat, dan cip penyimpanan pemacu denyar USB atau pengawal utama telah rosak. Terdapat masalah dengan port USB komputer. Beberapa komputer mempunyai port USB yang lemah atau bekalan kuasa tidak mencukupi, yang boleh menyebabkan peranti luaran seperti cakera U tidak dapat digunakan secara normal. Dalam kes ini, anda boleh mencuba menyambungkan pemacu denyar USB ke komputer lain. Terdapat masalah dengan pemandu. Sekiranya pemacu komputer rosak atau terlalu lama, mungkin juga menyebabkan masalah ini. Adalah disyorkan untuk mengemas kini pemacu. Partition pada pemacu denyar USB rosak. Kegagalan untuk mengklik "Buang Hardware dan Eject Media dengan Selamat" sebelum mencabut disk U dari komputer, mengakibatkan kerosakan partition. Kerosakan virus atau malware. Virus atau perisian berniat jahat memusnahkan data penting pada pemacu denyar USB, menyebabkan data tidak dapat diakses secara normal.

Cakera U tidak dapat dibuka, mendorong penyelesaian pemformatan

Sekiranya data dalam pemacu kilat USB penting dan data tidak disandarkan, maka proses pembebasan yang betul harus: kembalikan data dari pemacu denyar USB, dan kemudian perbaiki masalah pemacu denyar USB.

Catatan: Jangan lakukan operasi chkdsk pada cakera U sebelum pemulihan data dari cakera U, kerana dalam banyak kes, chkdsk hanya akan diperbaiki secara berlebihan, yang akan mempengaruhi kesan pemulihan data secara serius.

Bagaimana saya dapat memulihkan data dari pemacu denyar USB apabila pemacu denyar USB tidak dapat dibuka dan diminta untuk memformat? Masalah yang kelihatan rumit sebenarnya sangat mudah. Selagi perisian pemulihan yang boleh dipercayai digunakan, pengguna biasa dapat menyelesaikan masalah pemulihan data dari cakera U dengan mudah. Mari kita lihat proses pengambilan data dari cakera U:

Langkah 1: Masukkan pemacu denyar USB ke dalam port USB komputer supaya komputer dapat mengenali pemacu denyar USB, dan kemudian jalankan perisian pemulihan data DiskGenius di komputer.
DiskGenius adalah perisian pengurusan partisi dan pemulihan data yang kuat dengan fungsi data yang kuat dan dapat menangani masalah kehilangan data dari pelbagai peranti penyimpanan.

Langkah 2: Pilih pemacu denyar USB di sebelah kiri perisian DiskGenius (di sini anda perlu memilih model pemacu denyar USB, bahagian nombor siri RD1 +), dan kemudian klik butang "Pulihkan Fail".
Catatan: Sekiranya pemacu kilat USB tidak dapat dibuka, ia akan memformat, yang menunjukkan bahawa partisi pada pemacu denyar USB rosak. Kerosakan partition bukan kerosakan partisi, jadi tidak perlu mencari partisi yang hilang di sini.

Langkah 3: Pilih mod pemulihan dan klik butang "Mula".
Sekiranya anda ingin melakukan pemindaian mendalam pemacu denyar USB, anda perlu memeriksa pilihan "Pemulihan Lengkap" dan "Imbas Ekstra untuk Jenis Fail yang Dikenal" pada masa yang sama; di samping itu, jika anda mengetahui jenis sistem fail pemacu denyar USB sebelum meminta pemformatan, anda boleh mengklik butang "Pilihan" Lanjutan "untuk memilih jenis sistem fail cakera U sebelum masalah berlaku, yang dapat meningkatkan kecekapan pemulihan.

Langkah 4: Pratonton fail dan menilai sama ada fail dapat dipulihkan secara normal.
DiskGenius akan menyenaraikan fail yang dijumpai semasa imbasan dan mengemas kini hasil imbasan dalam masa nyata. Pengguna boleh melihat pratonton dokumen semasa atau selepas mengimbas. Dengan melihat pratonton fail, anda dapat dengan cepat mencari fail yang ingin dipulihkan dan menentukan sama ada fail itu rosak. Dengan cara ini, sebelum pemulihan sebenar, anda dapat memahami kadar kejayaan pemulihan data sepenuhnya.

Langkah 5: Keluarkan dokumen yang diperlukan. Tandakan fail yang ingin anda pulihkan dalam hasil imbasan, kemudian klik kanan tetikus dan pilih "Salin ke Folder yang Ditentukan". Oleh itu, anda boleh memilih lokasi untuk menyimpan data yang dipulihkan.

Langkah 6: Periksa data yang dipulihkan. Sekiranya anda yakin bahawa data telah dipulihkan, anda boleh menggunakan DiskGenius untuk memformat cakera U. Setelah memformat, cakera U dapat dibuka secara normal dan menyimpan data.
untuk meringkaskan

Seperti disebutkan di atas, jika anda menghadapi masalah pemformatan ketika pemacu denyar USB tidak dapat dibuka, jangan panik dan jangan memformat pemacu denyar USB. Secara umum, selagi tidak ada kegagalan fizikal pemacu denyar USB yang serius, data dalam pemacu denyar USB dapat dipulihkan sebahagian atau sepenuhnya. Apabila data pada cakera U berjaya dipulihkan, anda boleh cuba memformat cakera U untuk memperbaiki partisi yang rosak.

empat

Tidak buruk bahawa cakera U tidak dapat dibuka. Saya akan mengajar anda tiga cara untuk menyelesaikannya.
Umumnya, pemacu denyar USB tidak dapat dibuka dengan mengklik dua kali, kebanyakannya kerana sistem fail pemacu denyar USB rosak. Oleh itu, walaupun virus itu dihapus, klik dua kali masih gagal dibuka, dan kotak dialog untuk memilih untuk membuka program akan dipaparkan.

Kaedah mudah adalah: klik kanan pada ikon pemacu denyar USB -> Properties -> Tools -> Start Check -> Periksa Kesalahan sistem pembaikan fail secara automatik -> Mula, dan pembaikan akan selesai tidak lama lagi. Semua orang boleh mencubanya, ha ha. Nampaknya berkesan untuk pemacu keras mekanikal.

Selain itu, jika anda mengklik kanan ikon pemacu kilat USB, pilihan main automatik akan muncul, yang biasanya merupakan tanda virus.

Penyelesaian:
Sekiranya terdapat masalah dengan fail Autorun.inf, hapus atribut dan hapus, kemudian cari fail yang ditunjukkan oleh autorun.inf dalam pendaftaran, dan hapus subkunci shell setelah mencarinya, dan kemudian anda dapat membuka D memandu. Mula jalankan dan masukkan "regedit" (pendaftaran), gunakan "Ctrl + F" untuk mencari kotak dialog dan masukkan "autorun.inf" untuk melihat subkunci shell, kemudian klik kanan-hapus

1. Sekiranya terdapat fail tersembunyi seperti autorun.inf di setiap partisi, lebih baik memulakan semula komputer setelah menghapusnya.

2. Tetapkan semula kaedah pembukaan dalam jenis fail (ambil XP sebagai contoh)

Buka My Computer-Tools-Folder Options-Type File, dan cari "Drive" atau "Folder" (mana yang anda pilih bergantung pada masalah yang anda alami. Sekiranya anda tidak dapat membuka drive dengan mengklik dua kali, pilih "Drive "dan tekan Jika anda tidak membuka folder, pilih" Folder "). Klik "Lanjutan" di bawah ini, dalam kotak dialog "Edit Jenis Fail", "Baru", isikan "buka" dalam operasi (ini boleh diisi sesuka hati, jika ada "terbuka" dan ia menunjuk ke orang lain yang tidak dikenali. exe file, ada Itu mungkin menunjuk ke Trojan horse, pilih "Edit"), isi explorer.exe dalam aplikasi yang digunakan untuk melakukan operasi, dan konfirmasi. Kemudian kembali ke tetingkap "Edit Jenis Fail", pilih "buka", tetapkan sebagai nilai lalai, dan sahkan. Sekarang buka partition atau folder untuk melihat apakah sudah kembali normal?

3. Undang-undang pendaftaran:
Tidak boleh klik dua kali untuk membuka partition
Start-Run-Enter regedit, cari [HKEY_CLASSES_ROOT \ Drive \ shell] dan hapus semua kandungan di bawah shell, kemudian tutup registri, tekan F5 pada papan kekunci untuk memuat semula, dan klik dua kali partition untuk melihat.
Tidak boleh klik dua kali untuk membuka folder
Start-Run-Enter regedit, cari [HKEY_CLASSES_ROOT \ Directory \ shell] dan hapus semua kandungan di bawah shell, kemudian tutup registri, tekan F5 pada papan kekunci untuk memuat semula, dan klik dua kali partition untuk melihat
U disk akan selalu digunakan di banyak tempat, dan komputer yang berbeza akan mempunyai bahaya virus yang tersembunyi. Tidak dapat dielakkan bahawa akan ada banyak masalah. Gunakan kaedah ini untuk mencubanya.

 

Lima

Salah satu alat yang kami gunakan untuk memindahkan fail ketika menggunakan pemacu denyar USB. Baru-baru ini, banyak rakan mengetahui bahawa ketika menggunakan pemacu denyar USB, mereka tidak dapat membukanya dengan mengklik dua kali. Ramai rakan berpendapat bahawa cakera U mereka rosak. Sebenarnya, kita hanya perlu berhati-hati untuk mencari masalahnya. Mari kita lihat masalahnya. Cara menyelesaikan masalah bahawa cakera U tidak dapat dibuka.

Cakera U adalah salah satu alat pejabat yang sering kita gunakan dalam kerja seharian. Dalam proses penggunaan cakera U, kita sering menghadapi beberapa situasi. Contohnya, apabila komputer kita memasukkan cakera U, kita dapati cakera U tidak dapat dibuka dan cakera U tidak dapat dimainkan. Apa yang perlu saya lakukan? Jangan panik pada masa ini. Terdapat penyelesaian. Editor berikut akan mengajar anda langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah bahawa komputer tidak dapat membuka cakera USB.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya USB tidak dapat dibuka
kaedah satu:
Sebab paling langsung bahawa cakera U tidak dapat dibuka ialah sistem failnya rosak. Kaedah biasa untuk ini adalah memperbaiki cakera. Klik kanan "Removable Disk" dan pilih "Properties" dari menu konteks pop timbul.
Beralih ke tab "Alat", klik butang "Periksa kesalahan dan mulakan pemeriksaan", dan periksa dua item pada masa yang sama di tetingkap pop timbul.

Akhirnya, klik butang "Mula" untuk memeriksa dan memperbaiki kesalahan cakera.
Setelah pembaikan selesai, anda boleh mencuba membuka cakera U!

Kaedah Kedua:
Apabila kaedah di atas gagal membuka cakera U, disarankan untuk memformat cakera U.
Klik kanan "Removable Disk" dan pilih "Format" di menu klik kanan pop-up.
Di tetingkap "Format" yang terbuka, hapus centang "Format Pantas" dan klik butang "Mula".

Kaedah tiga:
Sekiranya cakera U masih tidak dapat dibuka seperti biasa, coba ganti cakera U dengan port USB. Pada masa yang sama, pastikan bahawa pilihan tetapan berkaitan penyimpanan mudah alih komputer tidak dilumpuhkan.

Kaedah tontonan dan tetapan khusus: Buka kotak dialog "Jalankan" dan masukkan perintah "gpedit.msc" untuk memasuki Pengurus Polisi Kumpulan.
Klik "Modul Pengurusan" → "Sistem" → "Akses Storan Boleh Tanggalkan"
Pastikan bahawa "Cakera yang Boleh Dihapus: Tolak Izin Baca" dan "Semua Cakera yang Boleh Dihapus: Tolak Izin Baca" di sebelah kanan diatur ke "Tidak Dikonfigurasi" atau "Dinonaktifkan". Sekiranya tidak, klik dua kali item yang sesuai, periksa item "Dinonaktifkan" di tetingkap pop timbul dan klik "OK"

Enam:
Semasa bekerja dengan Windows 10, anda akan menghadapi pelbagai masalah, seperti komputer tidak dapat dihidupkan ketika pemacu denyar USB dimasukkan ke dalam komputer. Jadi bagaimana anda menyelesaikan masalah? Editor berikut berkongsi langkah dan kaedah khusus dengan anda.
Alat / Bahan
Sistem operasi Windows 10
Kaedah operasi
 01 Mulakan sistem operasi Windows 10, seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Klik pada kotak carian bar tugas untuk mula menggunakan pembantu suara pintar Cortana (Xiao Na).
 02 Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, masukkan "File Explorer" di kotak carian. Cortana (Xiao Na) memaparkan hasil carian, klik pada item "Padanan Terbaik → Penjelajah Fail".
    03 Panggil tetingkap program "Resource Manager", seperti yang ditunjukkan pada gambar. Kembangkan struktur direktori berbentuk pokok di sebelah kiri dan pilih ikon "My U Disk".
    04 Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, klik kanan ikon "My U Disk". Menu pintasan pop timbul, pilih item "Properties".
    05 Kotak dialog "My U Disk Properties" muncul, seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Pilih tab "Alat", langkah seterusnya adalah memasukkan komputer ke dalam cakera U dan tidak akan terbuka.

·