Pemacu kilat tidak dapat dibuka, bagaimana memulihkan fail yang hilang

7

Satu

Terdapat banyak sebab mengapa pemacu denyar tidak dapat dibuka. Kita hanya boleh mencuba satu penyelesaian yang satu demi satu. Tetapi jika punca masalah dapat dijumpai, lebih mudah menyelesaikan masalahnya. Editor berikut akan memberi anda beberapa cara untuk menyelesaikan masalah pemacu denyar yang tidak dapat dibuka, saya harap ia dapat membantu semua orang.

Semasa komputer kami dipasang dalam pemacu denyar, tetapi mendapati pemacu kilat tidak dapat dibuka, jangan panik pada masa ini, apa yang harus saya lakukan sekiranya pemacu denyar tidak dapat dibuka?
Ajar anda bagaimana menyelesaikan masalah bahawa komputer tidak dapat membuka pemacu denyar.

 1
Klik kanan pemacu kilat dan klik Properties. Di tetingkap sifat pop timbul, klik Alat-Mula Periksa. Alasan paling langsung bahawa pemacu kilat tidak dapat dibuka ialah sistem fail rosak. Kaedah biasa untuk ini adalah memperbaiki cakera. Klik kanan "Removable Disk" dan pilih "Properties" dari menu konteks pop timbul.

2
Kemudian beralih ke tab "Alat" di tetingkap yang dibuka, klik butang "Periksa Kesalahan Mula Mula", periksa kedua item di tetingkap pop timbul, dan akhirnya klik butang "Mula" untuk memeriksa dan memperbaiki kesalahan cakera.
Setelah pembaikan selesai, anda boleh mencuba membuka pemacu kilat!

3
Apabila kaedah di atas gagal membuka pemacu denyar, disarankan untuk memformat pemacu denyar. Klik kanan "Removable Disk" dan pilih "Format" di menu klik kanan pop-up. Di tetingkap "Format" yang terbuka, hapus centang "Format Pantas" dan klik butang "Mula".

4
Setelah kerap melakukan operasi di atas, jika pemacu kilat masih tidak dapat dibuka seperti biasa, cubalah pasangkan pemacu denyar ke port USB. Pada masa yang sama, pastikan bahawa pilihan tetapan berkaitan penyimpanan mudah alih komputer tidak dilumpuhkan. Kaedah tontonan dan tetapan khusus: Buka kotak dialog "Jalankan" dan masukkan perintah "gpedit.msc" untuk memasuki Pengurus Polisi Kumpulan.

5
Di tetingkap Pengurus Polisi Kumpulan, klik "Modul Pengurusan" → "Sistem" → "Akses Penyimpanan Boleh Dihapus" pada gilirannya, dan pastikan bahawa "Cakera yang Boleh Dilepas: Tolak Izin Baca" dan "Semua Cakera yang Boleh Dihapus: Tolak Izin Baca" di sebelah kanan "Kedua-dua item diatur ke" Tidak Dikonfigurasi "atau" Dinonaktifkan ". Sekiranya tidak, klik dua kali item yang sesuai, periksa item "Disabled" di tetingkap pop timbul dan klik "OK".

6
Sekiranya pemacu kilat masih tidak dapat dibuka setelah kaedah di atas, anda hanya boleh menggunakan alat pengeluaran besar-besaran pemacu kilat untuk melakukan operasi pembaikan. Ini juga merupakan kaedah yang paling berkesan untuk menyelesaikan kegagalan pemacu kilat.

 


Semasa komputer kami dipasang dalam pemacu denyar, tetapi mendapati pemacu kilat tidak dapat dibuka, jangan panik pada masa ini, apa yang harus saya lakukan sekiranya pemacu denyar tidak dapat dibuka? u Mula mengajar anda bagaimana menyelesaikan masalah bahawa komputer tidak dapat membuka pemacu denyar.
 1. Klik kanan pemacu kilat dan klik Properties, klik "Tools" - "Start Check" di tetingkap sifat pop timbul, periksa semua pilihan di tetingkap Cek Disk pop timbul, dan kemudian klik Mula, seperti yang ditunjukkan dalam angka:
 
2. Cuba buka pemacu kilat untuk melihat apakah masih tidak dapat dibuka, kemudian ikuti kaedah di bawah ini, tekan kekunci pintas win + r untuk membuka tetingkap jalankan, dan masukkan gpedit.msc, seperti yang ditunjukkan pada gambar: Rumah pemacu kilat

3. Pada "Penyunting Kumpulan Tempatan", klik "Modul Pengurusan-Akses Penyimpanan yang Dapat Dilepas Sistem" pada gilirannya, dan cari "Cakera yang Boleh Dihapus: Tolak Izin Baca" dan "Semua Cakera yang Boleh Dilepas:" dalam senarai di sebelah kanan. Tolak semua izin "dua item, seperti yang ditunjukkan dalam gambar: rumah pemacu kilat

4.
Buka dua item di atas masing-masing, ubah konfigurasi mereka menjadi "tidak dikonfigurasi" atau "dinonaktifkan", dan klik "OK", seperti yang ditunjukkan pada gambar:
Tidak menjadi masalah jika komputer tidak dapat membuka pemacu denyar. Terdapat banyak penyelesaian. Kedua kaedah di atas adalah kaedah biasa kita. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pemacu kilat tidak dapat dibuka lagi tanpa bantuan perisian pembaikan luaran untuk menyelesaikan masalah pemacu kilat? Cubalah kaedah biasa ini.


 Tiga: Pemacu kilat tidak dapat dibuka, menyebabkan alasan pemformatan
Peranti penyimpanan seperti pemacu kilat, cakera keras mudah alih, kad SD, dan lain-lain tidak dapat dibuka dengan mengklik dua kali. Apa yang harus saya lakukan sekiranya saya tidak berani memformatnya kerana terdapat data penting yang disimpan di pemacu denyar USB, dan data tersebut tidak disandarkan? Jangan panik dalam situasi ini, berikut adalah editor kecil untuk mengajar anda bagaimana menyelesaikan masalah pemacu kilat tidak dapat dibuka untuk meminta cara yang boleh dipercayai untuk memformat.
Pemacu kilat tidak dapat dibuka, meminta untuk memformat

Pemacu kilat adalah peranti penyimpanan data yang sangat popular. Ia mempunyai penampilan kecil, ruang penyimpanan yang besar, dan mudah dibawa, yang menjadikannya alat penyimpanan yang popular. Sama ada di pejabat harian atau kehidupan seharian, anda dapat melihat pemacu kilat. Oleh kerana pemacu kilat sering digunakan pada waktu biasa, pengguna akan sering menghadapi pelbagai masalah yang berkaitan dengan pemacu denyar. Yang paling biasa ialah pemacu denyar tidak dapat dibuka dan meminta pemformatan.

Setelah memasukkan pemacu kilat ke port USB komputer, buka pengurus fail dan anda dapat melihat huruf pemacu pemacu denyar. Apabila pengguna mengklik dua kali pemacu denyar untuk cuba membuka pemacu denyar, pemacu denyar tidak dapat dibuka, dan sistem muncul tetingkap yang bertuliskan "Cakera di pemacu K: perlu diformat sebelum menggunakannya. Adakah anda ingin memformatnya" atau "Cakera di pemacu H tidak diformat. Adakah anda mahu memformat sekarang? "

Pada masa ini, jika anda mengklik butang "Format Disk", sistem akan muncul tetingkap pemformatan. Setelah memilih sistem fail, klik OK untuk memformat pemacu kilat. Walau bagaimanapun, pemformatan akan menyebabkan kehilangan data dalam pemacu kilat. Sekiranya data dalam pemacu kilat penting, jangan formatnya.

Pemacu kilat diformat, menunjukkan bahawa masalah pemformatan mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab. Pengguna yang berbeza menghadapi situasi yang berbeza, jadi alasannya tidak akan sama. Editor di sini menyenaraikan beberapa sebab umum untuk rujukan.

 Pemacu denyar rosak, kegagalan fizikal. Contohnya, pemacu denyar telah jatuh dan pemacu denyar tidak dapat digunakan secara normal; atau kualiti salinan pemacu denyar tidak memenuhi syarat, dan cip memori pemacu kilat atau pengawal utama telah rosak. Terdapat masalah dengan port USB komputer. Beberapa komputer mempunyai port USB yang lemah atau bekalan kuasa tidak mencukupi, yang boleh menyebabkan peranti luaran seperti pemacu kilat tidak dapat digunakan secara normal. Dalam kes ini, anda boleh mencuba menyambungkan pemacu denyar ke komputer lain. Terdapat masalah dengan pemandu. Sekiranya pemacu komputer rosak atau terlalu lama, mungkin juga menyebabkan masalah ini. Adalah disyorkan untuk mengemas kini pemacu. Partition pada pemacu denyar rosak. Gagal mengklik "Buang Hardware dan Eject Media dengan Selamat" sebelum mencabut pemacu denyar dari komputer, mengakibatkan kerosakan partition. Kerosakan virus atau malware. Virus atau malware merosakkan data kritikal pada pemacu kilat, menyebabkan data tidak dapat diakses secara normal.

Pemacu kilat tidak dapat dibuka, mendorong penyelesaian pemformatan

Sekiranya data dalam pemacu kilat penting dan data tidak disandarkan, maka proses pembebasan yang betul harus: kembalikan data dari pemacu denyar, dan kemudian perbaiki masalah pemacu kilat.

Catatan: Sebelum pemulihan data pemacu kilat, jangan lakukan operasi chkdsk pada pemacu denyar, kerana selalunya chkdsk hanya akan membaik pulih, yang akan mempengaruhi kesan pemulihan data secara serius.

Bagaimana memulihkan data dari pemacu kilat apabila pemacu kilat tidak dapat dibuka dan permintaan diformat? Masalah yang kelihatan rumit sebenarnya sangat mudah. Selagi anda menggunakan perisian pemulihan yang boleh dipercayai, pengguna biasa dapat menyelesaikan masalah data pemulihan pemacu kilat dengan mudah. Mari kita lihat proses pengambilan data dari pemacu denyar:

Langkah 1: Masukkan pemacu denyar ke dalam port USB komputer supaya komputer dapat mengenali pemacu denyar, dan kemudian jalankan perisian pemulihan data DiskGenius di komputer.
DiskGenius adalah perisian pengurusan partisi dan pemulihan data yang kuat dengan fungsi data yang kuat dan dapat menangani masalah kehilangan data dari pelbagai peranti penyimpanan.

Langkah 2: Pilih pemacu kilat di sebelah kiri perisian DiskGenius (di sini anda perlu memilih model pemacu denyar, bahagian nombor siri RD1 +), dan kemudian klik butang "Pulihkan Fail".
Catatan: Pemacu denyar tidak dapat dibuka dan meminta pemformatan, yang menunjukkan bahawa partisi pada pemacu denyar rosak. Kerosakan partition bukan kerosakan partisi, jadi tidak perlu mencari partisi yang hilang di sini.

Langkah 3: Pilih mod pemulihan dan klik butang "Mula".
Sekiranya anda ingin melakukan pemindaian mendalam pemacu kilat, anda perlu memeriksa pilihan "Pemulihan Lengkap" dan "Imbas Ekstra untuk Jenis Fail yang Dikenal" pada masa yang sama; di samping itu, jika anda mengetahui jenis sistem fail pemacu kilat sebelum meminta pemformatan, anda boleh mengklik butang "Lanjutan" "Pilihan" untuk memilih jenis sistem fail pemacu denyar sebelum masalah itu berlaku, yang dapat meningkatkan kecekapan pemulihan.

Langkah 4: Pratonton fail dan menilai sama ada fail dapat dipulihkan secara normal.
DiskGenius akan menyenaraikan fail yang dijumpai semasa imbasan dan mengemas kini hasil imbasan dalam masa nyata. Pengguna boleh melihat pratonton dokumen semasa atau selepas mengimbas. Dengan melihat pratonton fail, anda dapat dengan cepat mencari fail yang ingin dipulihkan dan menentukan sama ada fail itu rosak. Dengan cara ini, sebelum pemulihan sebenar, anda dapat memahami kadar kejayaan pemulihan data sepenuhnya.

Langkah 5: Keluarkan dokumen yang diperlukan. Tandakan fail yang ingin anda pulihkan dalam hasil imbasan, kemudian klik kanan tetikus dan pilih "Salin ke Folder yang Ditentukan". Oleh itu, anda boleh memilih lokasi untuk menyimpan data yang dipulihkan.

Langkah 6: Periksa data yang dipulihkan. Sekiranya anda yakin bahawa data telah dipulihkan, anda boleh menggunakan DiskGenius untuk memformat pemacu kilat. Setelah memformat, pemacu kilat dapat dibuka secara normal dan menyimpan data.
untuk meringkaskan

Seperti disebutkan di atas, jika anda menghadapi masalah bahawa pemacu kilat tidak dapat dibuka dan meminta pemformatan, jangan panik dan jangan memformat pemacu kilat. Secara umum, selagi tidak ada kegagalan fizikal yang serius dalam pemacu denyar, data dalam pemacu denyar dapat dipulihkan sebahagian atau sepenuhnya. Apabila data dalam pemacu kilat berjaya dipulihkan, anda boleh mencuba memformat pemacu kilat untuk memperbaiki partisi yang rosak.

empat

Pemacu kilat tidak dapat dibuka, tidak rosak, ajar anda tiga cara
Secara amnya, pemacu denyar tidak dapat dibuka dengan mengklik dua kali, terutamanya kerana sistem fail pemacu denyar rosak. Oleh itu, walaupun virus itu dihapus, klik dua kali masih gagal dibuka, dan kotak dialog untuk memilih untuk membuka program akan dipaparkan.

Kaedah mudah adalah: klik kanan pada ikon pemacu kilat -> Properties -> Tools -> Start Check -> Check Secara automatik perbaiki kesalahan sistem fail -> Mula, dan pembaikan akan selesai tidak lama lagi. Semua orang boleh mencubanya, ha ha. Nampaknya berkesan untuk pemacu keras mekanikal.

Selain itu, jika anda mengklik kanan ikon pemacu kilat, pilihan main automatik akan muncul, yang biasanya merupakan tanda virus.

Penyelesaian:
Sekiranya terdapat masalah dengan fail Autorun.inf, hapus atribut dan hapus, kemudian cari fail yang ditunjukkan oleh autorun.inf dalam pendaftaran, dan hapus subkunci shell setelah mencarinya, dan kemudian anda dapat membuka D memandu. Mula jalankan dan masukkan "regedit" (pendaftaran), gunakan "Ctrl + F" untuk mencari kotak dialog dan masukkan "autorun.inf" untuk melihat subkunci shell, kemudian klik kanan-hapus

1. Sekiranya terdapat fail tersembunyi seperti autorun.inf di setiap partisi, lebih baik memulakan semula komputer setelah menghapusnya.

2. Tetapkan semula kaedah pembukaan dalam jenis fail (ambil XP sebagai contoh)

Buka My Computer-Tools-Folder Options-Type File, dan cari "Drive" atau "Folder" (mana yang anda pilih bergantung pada masalah yang anda alami. Sekiranya anda tidak dapat membuka drive dengan mengklik dua kali, pilih "Drive "dan tekan Jika anda tidak membuka folder, pilih" Folder "). Klik "Lanjutan" di bawah ini, dalam kotak dialog "Edit Jenis Fail", "Baru", isikan "buka" dalam operasi (ini boleh diisi sesuka hati, jika ada "terbuka" dan ia menunjuk ke orang lain yang tidak dikenali. exe file, ada Itu mungkin menunjuk ke Trojan horse, pilih "Edit"), isi explorer.exe dalam aplikasi yang digunakan untuk melakukan operasi, dan konfirmasi. Kemudian kembali ke tetingkap "Edit Jenis Fail", pilih "buka", tetapkan sebagai nilai lalai, dan sahkan. Sekarang buka partition atau folder untuk melihat apakah sudah kembali normal?

3. Undang-undang pendaftaran:
Tidak boleh klik dua kali untuk membuka partition
Start-Run-Enter regedit, cari [HKEY_CLASSES_ROOT \ Drive \ shell] dan hapus semua kandungan di bawah shell, kemudian tutup registri, tekan F5 pada papan kekunci untuk memuat semula, dan klik dua kali partition untuk melihat.
Tidak boleh klik dua kali untuk membuka folder
Start-Run-Enter regedit, cari [HKEY_CLASSES_ROOT \ Directory \ shell] dan hapus semua kandungan di bawah shell, kemudian tutup registri, tekan F5 pada papan kekunci untuk memuat semula, dan klik dua kali partition untuk melihat
Pemacu kilat akan selalu digunakan di banyak tempat. Komputer yang berlainan akan mempunyai bahaya virus yang tersembunyi. Tidak dapat dielakkan bahawa akan ada banyak masalah. Gunakan kaedah ini untuk mencubanya.

 

Lima

Pemacu kilat adalah salah satu alat yang kami gunakan untuk memindahkan fail. Baru-baru ini, banyak rakan mendapati bahawa semasa menggunakan pemacu kilat, mereka tidak dapat membukanya dengan klik dua kali. Ramai rakan berpendapat bahawa pemacu kilatnya rosak. Sebenarnya, kita hanya perlu berhati-hati untuk mencari masalahnya. Mari kita lihat masalahnya. Cara menyelesaikan masalah bahawa pemacu kilat tidak dapat dibuka.

Pemacu kilat adalah salah satu alat pejabat yang sering kita gunakan dalam kerja seharian. Dalam proses menggunakan pemacu kilat, kita sering menghadapi beberapa keadaan. Contohnya, apabila komputer kita memasang pemacu kilat, kita dapati pemacu denyar tidak dapat dibuka dan pemacu denyar tidak dapat dibuka. Cara membuka

·